0882617639, 061098160

Творците

Чрез тази страничка изразяваме благодарността си към поетите и писателите - майсторите на словото, към хората на изкуството, които са родени в Патреш. Те са хората, които независимо къде се намират – винаги се връщат към родното си място, възпявайки го в творбите си.

БОЖАН ГЕОРГИЕВ
(1927-2006)

Роден и израснал в с. Патреш. Завършил славянска филология в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Работил е като учител в СОУ „Бачо Киро” гр.Павликени, където е ръководил ученически литературен кръжок.

През 1983 г. създава литературната група „Цанко Церковски” към НЧ „Братство” гр. Павликени и е неин председател до 1995 г. Събира и издава литературните творби на групата в два литературни сборника: „Гласове от равнината” и „Роден край”.

През 1991 г. издава в съавторство с Рашко Христов дългогодишно събираната история на родното си село Патреш. От която сме почерпили доста материал (факти, истории и снимков материал) за създаването на страниците на настоящия сайт.

Награден е с орден „Кирил и Методий”. От 1995 г. до смъртта си на 11.11.2006 г. е председател на Дружеството на краеведите в Община Павликени.

Създател и сътрудник на местния вестник „Павликенски глас” от създаването му през 1960 г. Публикувал е статии в много издания на централния и местния печат. Има издадени две стихосбирки – „Очакване неуловимо” и „Задъхани спомени”. През 2008 г. неговата дъщеря Кристина Божанова (наследила поетическия дух от своя баща) му посвещава издание от избрани стихове, спомени и публицистика, наречено „Сбогуване”.

  • „Приветствам те, село рождено,
  • създадено от векове –
  • в сърцето пазя обич земна
  • към верните ти синове!
  • Привет на твойте нови хора,
  • На техния свободен труд!...”
СЪН /на баща ми/ - Кристина БОЖАНОВА

ПЕНЧО ЛУНДЖЕВ

Роден на 21.05.1944 г. в с. Патреш. Завършил българска филология в ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” гр.В.Търново. Работил е като учител в ТМСС „Цанко Церковски” гр.Павликени.

Свои стихове, разкази, фейлетони и др. художествени и публицистични материали е публикувал в местни и регионални вестници и списания.

Негови стихове са публикувани в литературните сборници „Пролет”, „Янтра”, „Гласове от равнината” и др., а „Напевен дъжд” е първата му поетична книга.

МАРГАРИТА ПАЙКОВА - МОНАКО

Родена в с. Патреш, където завършва началното и основното си образование. Завършила е Икономически техникум в гр. Свищов и Педагогически институт в гр. Русе със специалност руски и английски. Живяла е във Виена и Прага, където дъщеря ú Даниела Рабчева е учила оперно пеене. Работила е като икономист и преподавател по английски и руски език. По-късно работи като журналист и кореспондент в местна и централна преса. Говори руски, английски, френски и чешки.

Като журналист Маргарита Пайкова има над четиристотин статии, репортажи и интервюта в медиите. В ранното си творчество пише разкази. За разказа „Сенокос” печели втора награда на литературен конкурс.

Автор е на романите „Марина”, „Австралийката” и „Есен в Прага”, като първите два подписва с псевдонима Монако.

Най-новият ú роман „Есен в Прага” и романа „Марина” са издадени на руски език, а авторката ги подписва с фамилното си име – Пайкова.

През последните години Маргарита Пайкова често се завръща в родния си дом в с. Патреш, което я зарежда и вдъхновява за ново творчество.

Най-новата книга-приказка на Маргарита Пайкова се роди през 2020 година. Тя се казва "Саша, Лиза и годишните времена" и главен герой в нея е малкия Саша и неговия приятел - кучето Лиза, които живеят при баба в село Патреш, Великотърновско.

Маргарита Пайкова в с. Патреш

НИКОЛИНКА ЧОЛАКОВА

Родена на 14 юни 1951 г. в с. Горна Липница, община Павликени. Основното си образование завършва в с. Патреш през 1965 г., средното в гимназия „В.Априлов” – гр. Габрово, а висшето през 1976 г. в СУ „Св.Климент Охридски” със специалност българска филология и педагогика.

Работила е като библиотекарка в читалище „Братство” гр.Павликени, като възпитател в СОУ „Бачо Киро”, като учител по български език и литература и педагогически съветник в ОУ „Св.Климент Охридски” гр. Павликени.

„Времето неумолимо изтича като пясък между пръстите ни. Връщам се в моето родно село Патреш и търся корените си. Търся рода си и съм щастлива. Аз съм потомка на хора, достойни за уважение. Моите прадеди са били ревностни поддръжници на духовното развитие и народното дело в моето село. Бих искала онази светлина, която е греела в очите им, да запазя завинаги в моите очи. Моето село има нужда, всеки един от нас да мисли с обич за него и да помогне с каквото може за неговия просперитет…” – Николинка Чолакова

През 2018 г. НЧ "Просвета-1889" с. Патреш пое инициативата: да събере и комплектова част от стиховете на Николинка Чолакова. Така се появи стихосбирката "Наследство", която беше представена същата година на честването на 120 годишнината от създаването на читалището. През 2021 година излезе от печат новата стихосбирка "Наследство - Време", която допълва предишната.

ГИНКА ДРАГАНОВА ИВАНОВА

Родена в с. Патреш през 1948 г. Средното си образование завършва в гимназията в гр. В.Търново, а през 1973 г. завършва в Института за детски учителки „Вела Благоева” гр.Русе.

Обичта и грижата за децата са нейното призвание. Работила е като детска учителка в лятната детска градина в с. Горна Липница, а по-късно в ЦДГ – с. Караисен.

В настоящия момент е член на Пенсионерски клуб „Втора младост” с. Патреш и ръководител на певческа група „Елия”.

„Обичам родното си село Патреш, в което се живее весело и спокойно. Тази моя обич описвам в стихотворения, като на някои от тях съм съставила мелодия. Те станаха любими песни на певческата група.

Желанието ми е младите хора да поддържат традициите, създадени от нашите родители. Да знаят и да помнят, че селото ни е дало жертви във войните, за освобождението на родината ни. От нашето село са излезли много достойни хора и добри професионалисти в не една дейност. От тук са поели своя жизнен и професионален път доценти, инженери, лекари, учители, а също така и много добри механизатори.

Приятели, където и да сте – не забравяйте бащиното огнище. Стремете се да поддържате топлината му, завръщайки се в село. Затова Ви казвам:

  • Хей, детенце мило,
  • в село Патреш родено,
  • корените си помни
  • и селото обичай ти!”
  • Гинка Драганова

ХРИСТИЯ МАРИНОВА РАДОВА

През 2014 г. по случай отбелязването на летния празник „Бащино огнище” в с. Патреш е посветила на селото две свои стихчета.