0882617639, 061098160

Сирници в Патреш

НЧ „Просвета-1898” с. Патреш в подготовка за предстоящите Сирни заговезни, организира инициативата „Работилница за кукерски маски”.

Учениците от клуб „Приятели на книгата” използваха ползотворно свободния си ден от междусрочната ваканция и направиха кукерски маски от книжни торбички под ръководството на Светлана Маркова – библиотекар при НЧ „Просвета-1898” с. Патреш.

Маските ще бъдат изложени в библиотеката на читалището до 16 февруари.

Интересно е да разкажем, че според древните Български вярвания кукерската маска притежава магическата мощ да прогонва черни сили, магии и всяко зло, привлича здраве, богатство, успехи и късмет.

Кукерската маска освен, че се носи от кукерите при изпълнение на техните обредни танци, може да бъде закачена в офиса, магазина или дома така, че когато влезе човек най-напред погледа му да попадне върху нея. Така се неутрализира зложелателството или злите мисли на посетителите, ако идват с такива. От друга страна ще привлича покровители, съдружници и ще помага в увеличаването на печалбите. В дома ще прогонва лошите мисли и ще носи мир и спокойствие.

Нека с вяра за здраве, късмет и успехи, със смирение в сърцето да посрещнем Сирни заговезни - прошка.


29.05.2018

« Назад към всички публикации